Tabi söz konusu ocaklar olunca çalışma prensipleri de farklılaşıyor ve aklımıza gelen ilk sorulardan biri de hangi yöntemin daha iyi yemek pişirdiği ve hangisinin daha ekonomik olduğu oluyor tabi. Yeni nesil ocakların .alışma prensiplerini üç ana kategoride ayırabilir: Gazlı, elektrikli ve indüksiyonlu ocaklar. Peki hangisi daha avantajlı?
En yaygın kullanılan ocak türlerinden biri olarak yemek pişirirken gerçek ateşten vazgeçemeyenler için en ideal ocaklar da gazlı ocaklar elbette. Ancak gazlı ocakların kendine has tehlikeli var ve bu tehlikeler hesaba katılmadan alışveriş yapılmamalı. Gazın açık unutulması ya da yemeğin taşması sonucu gaz kaçağı riskini her zaman düşünmek gerekiyor. Elbette gelişen teknolojiyle birlikte gazlı ocaklar için de güvenlik sistemleri geliştirildi. Güvenlikli ocaklar gaz sızıntısının önüne geçen sistemlerle üretiliyor.
Eski tip elektrikli ocaklar hem enerji açısından hem de pişirme kalitesi açıdan pek tercih edilen ocak modellerinden değildi çünkü ısınmaları da soğumaları da oldukça geç oluyordu. Bunun için de genellikle tüp bittiği zaman kullanılacak yedek ocak olacak gazlı ocakların yanında tek göz olarak kullanılıyorlardır. Ancak bugünün cam elektrikli ocakları eski tip elektrikli ocaklardan çok daha farklı.
Cam elektrikli ocaklar hem pürüzsüz yüzeyleriyle çok daha kolay temizlenebiliyorlar ve çok daha estetik ve modern bir görünüm ortaya koyuyorlar, hem de pişirme kalitesi açısından gazlı ocaklardan hiçbir farkları yok, hatta uzmanlar elektrikli ocaklarda ısı tencerenin tabanına eşit ve dengeli yayıldığı için bazı yemeklerde çok daha iyi sonuç verdiğini de söylüyor.
Elektrikli ocaklar söz konusu olduğunda en sık sorulan sorulardan biri ise yakıt maliyetinin avantajlı olup olmadığı. Yani elektrikli ocakla faturanız çok kabarık gelir mi yoksa gazlı ocakla hemen hemen aynı fiyatı mı ödersiniz? Bu aslında kullandığınız elektrik tarifesine göre değişiklik gösterse de genelde doğalgazdan daha pahalı ama tüplü ocaklardan daha ucuza mal olduğunu söylemek mümkün.